Stell av stomi med Welland stomiutstyr

Aurum® stomiplate inneholder ikke syntetisk lim, men består kun av naturlige, hudvennlige ingredienser og Manuka honning. Manuka honning er antibakteriell og vil bidra til å ivareta huden, virke forebyggende og behandle sår og irritert hud.

Les mer om Manukahonningen sine egenskaper her

 

Det er lurt å planlegge stomistellet til de periodene stomien har minst aktivitet

Før frokost er ofte et godt tidspunkt, men dette vil kunne variere fra person til person. Skift alltid plate hvis du kjenner svie eller kløe i huden, da dette kan indikere at det ligger avføring eller urin under platen. Faste gode skifterutiner, skiftefrekvens og riktig utstyr er viktig for å forebygge og unngå lekkasjer og sår hud.

 

Finn frem alt utstyret du trenger før skifte

Fest en avfallspose i bukselinningen for å unngå å søle på klærne, og bruk den til avfallet. Fjern platen skånsomt med Welland klebefjernerspray eller Welland klebefjerner serviett.

 

Bruk kompress og vask huden godt med lunkent vann, eller rengjør godt under dusjing

Det er viktig at du unngår at det blir liggende rester av avføring og urin på huden da dette kan gi økt bakterieoppvekst som tærer på huden, og kan gi sår og irritert hud.

 

Tørk skånsomt med myke usterile kompresser

Har du tørr hud, kan Welland barrierekrem benyttes, den inneholder blant annet zinkoksid som bevarer hudens fuktighet. Bivoks som mykgjør huden, og som sammen med caster oil kan virke antibakterielt.

Ved svetting, eller klam og fuktig hud kan du bruke Welland barriereserviett, den vil virke som er antiperspirant og lukke hudporene i huden. Den har også en klebeeffekt som kan gi bedre feste av platen. Tørk godt rundt stomien, vent 10 sekunder, tørk en gang til, og sett på platen.

 

Klipp riktig hull i platen

Det er måleskjema på alle eskene. Bruk gjerne en smarttelefon og ta bilde av stomien under måling. Da vil du se om hullet blir korrekt.

Det er viktig å sjekke målene på stomien med jevne mellomrom. Spesielt rett etter en operasjon vil både stomien og hudområdene rundt være litt hoven. Når disse hevelsene går tilbake vil stomien krympe, og hullet må klippes mindre. Ved vekt økning eller vekttap vil stomi størrelsen også påvirkes. Ved ileo- og urostomi skal hullet være lik stomiens diameter. Ved kolostomi bør malen være 1-2 mm større enn stomiens diameter.

 

Hårvekst rundt stomien, barberes skånsomt og medhårs

For å unngå drag i hårene, hårrotsirritasjoner eller sår, kan det være lurt å bruke Welland barrierekrem ved barbering. Smør en liten mengde krem rundt stomien (på størrelse med et fyrstikkhode) før barbering.

 

Varm platen godt

Alle platene i Aurum serien inneholder manukahonning, og alle bestanddelene er naturbasert og uten syntetisk lim. Platen fester best når den er godt oppvarmet.

 

Fest stomibandasjen

Ta av beskyttelsesfilmen på den oppvarmede platen, og platen legges på. Masser platen med to fingre inne ved stomien, deretter masseres platen i ytterkant. På todelt utstyr festes posen til platen

 

Skiftefrekvens

Behovet for plateskifte kan variere fra person til person, men vær alltid i forkant for å unngå lekkasjer og sår hud.

Colostomi:
• 1-delt: Skiftes fra 1 til flere ganger daglig (Aurum Xtra, Aurum, Aurum convex, Aurum Profil)
2-delt: Platen skiftes hver 2. eller hver 3. dag. Posen skiftes daglig eller ved behov. (Aurum2)

Ileostomi:
• 1-delt: Skiftes daglig. (Aurum, Aurum convex, Aurum Profil)
2-delt: Platen skiftes hver 2. dag. Posen skiftes daglig. (Aurum2)

Urostomi:
• 1-delt stomibandasje: Skiftes daglig. (Aurum, Aurum convex, Aurum Profil)
2-delt stomibandasje: Plate skiftes hver 2. dag. Pose skiftes daglig. (Aurum2)

 

Avfallshåndtering

Aurum Xtra «rett i do posen» der kan ytterposen kastes i restavfall. Plate og innerpose kan kastes i toalettet. Alt annet avfall kastes i restavfall.

 

Se også våre brosjyrer for mer informasjon.