Råd om stomi og kosthold

Den første tiden etter at du er nyoperert kan det være lurt å være forsiktig med å spise en del matvarer. Du vil etter hvert kunne som spise normalt, men kanskje måtte ta en del hensyn overfor mat som gir gassdannelser, forstoppelse eller diare.

Vi er alle forskjellige i forhold til hvordan vi reagerer på mat og rådet blir å prøve seg forsiktig fram på hva du kan reagere på. Det er viktig at du er bevisst på hvilken mat som gir deg luft i tarmen, og hvilken mat som er mindre fordøyelige og kan gi forstoppelser i tarmen. Spis lite, ofte og tygg maten godt i starten.

Ved sterke smerter, diare eller mistanke om forstoppelse; ta kontakt med stomisykepleier, lege eller annet helsepersonell.

 

Mat som kan gi luft i tarmen

Kål, løk, brokkoli, krydret mat, belgfrukter, tyggegummi, drikke med kullsyre, matvarer med mye sukker og gjær.

 

Mat som kan gi forstoppelse

Sopp, mais, asparges, skall på frukt, råe grønnsaker, nøtter, stangselleri, tørket frukt, popcorn og fruktkjerner.

 

Mat som kan gi diare

Svisker og sviskesaft, alkohol, krydret mat og rå frukt